luni, 13 septembrie 2010

Recompensa a venit după o vară cu multe dezamăgiri


Dustin Johnson a trecut cu bine peste o vară plină de dezamăgiri, suferite în ultima zi a unor turnee importante. Mai întâi, a fost runda încheiată la 82, în duminică Openului american. Apoi, a fost lovitura primită într-un alt turneu major, la Campionatul PGA, când i-a fost refuzat un loc în barajul pentru desemnarea învingătorului, după ce a atins nisipul cu placheta crosei, în bunker, la ultima cupă, şi a fost penalizat în consecinţă.
Înarmat cu multă voinţă, Dustin a crezut în şansele sale şi şi-a aşteptat cuminte rândul la victorie. Recompensa a venit duminică, în Campionatul BMW, când americanul în vârstă de 26 de ani a jucat fără eroare ultimele nouă cupe de la Cog Hill, a refăcut diferenţa de trei lovituri faţă de Paul Casey şi şi-a trecut în palmares cea de-a doua victorie a sezonului. Aflat în flight-ul final pentru a patra oară din iunie încoace, Johnson a închis turneul cu o rundă la 69, doi sub par, şi a câştigat la diferenţă de o lovitură.
Foarte importantă în acontarea victoriei a fost evoluţia de la penultima cupă. Într-un moment în care se afla pe primul loc, la egalitate, conştient că aceasta este ultima şansă de a se detaşa de adversar, Johnson a folosit driver-ul şi a trimis de la tee peste copaci, cu un uşor fade. Mingea a aterizat pe fairway, de unde a executat lovitura de apropiere cu un sand wedge, fapt ce i-a permis să pună mingea la ceva mai mult de jumătate de metru de cupă şi să realizeze birdie. La fel de impresionantă a fost şi evoluţia de la a 18-a, când a trimis din nou la distanţă cu driver-ul şi s-a mulţumit, prudent, cu par-ul.
Victorios la Pebble Beach, în februarie, Johnson a devenit rapid una din vedetele Circuitului. El va fi prezent la startul ultimei etape a playoff-ului Cupei FedEx, Campionatul Circuitului, din postura ocupantului locului doi la general, cu o şansă importantă la acontarea bonusului de zece milioane de dolari.
Unul dintre adversarii pe care nu va fi nevoit să-l înfrunte la East Lake este Tiger Woods. Liderul clasamentului mondial a avut probleme în debutul rundei pe care a încheiat-o la 70. A fost al 15-lea, la egalitate, la final, rezultat insuficient pentru a-i facilita pătrunderea între primii 30 şi, implicit, prezenţa la ultimul mare turneu individual al sezonului. Va fi pentru prima dată în cariera de profesionist a lui Woods când acesta nu va putea fi prezent la start, din motive de clasament.
Woods a jucat în flight cu Phil Mickelson, pentru prima dată în acest an, iar Lefty l-a dominat copios. Mickelson a închis runda la 67 şi a fost în cele din urmă al optulea, la egalitate, aceasta fiind prima sa clasare între primii zece, de la Openul american încoace. A fost pentru a 26-a oară când cei mai valoroşi jucători din lume au evoluat în acelaşi flight, iar scorul este egal: fiecare a câştigat de câte 11 ori, alte patru meciuri încheindu-se nedecis.
Woods se pregăteşte acum pentru Cupa Ryder, şi nu va fi singur în această pauză de două săptămâni. Alţi doi jucători aleşi de Corey Pavin, Stewart Cink şi Rickie Fowler, au ratat calificarea pentru Campionatul Circuitului.
De cealaltă parte, Casey a fost omis de Colin Montgomerie. Al nouălea jucător al lumii nu va fi astfel prezent la Celtic Manor Resort. Englezul Englezul a avut ocazia de a demonstra că decizia scoţianului a fost greşită. A avut trei lovituri în fruntea clasamentului, cu nouă cupe rămase de joc, înainte de a pierde avantajul, după trei bogeys consecutive. Casey a avut trei şanse de pe fairway, însă nu şi-a oferit nicio ocazie clară de birdie, la mai puţin de opt metri de cupă. Consolarea ar fi că locul doi, solitar, l-a urcat pe poziţia a cincea în clasamentul Cupei FedEx, iar primii cinci jucători din această ierarhie nu trebuie decât să câştige turneul de la periferia Atlantei, pentru a intra în posesia celui mai mare bonus din golful mondial.
Au fost şi momente dramatice la Cog Hill, în condiţiile în care din cei 70 de jucători aflaţi la start, doar 30 au acces în turneul următor. Charlie Wi s-a aflat pentru mult timp în postura de a prinde în premieră un loc la Campionatul Circuitului, până ce a comis bogeys la ultimele două cupe, ratând un putt pentru par, de la patru metri, la ultima cupă. O contraperformanţă care l-a făcut pe Bill Haas să urce pe locul 30.
Matt Kuchar avea nevoie de birdie pentru a prinde un loc în baraj la Cog Hill. A trimis cu putter-ul la un metru de cupă, pentru ca apoi să rateze şi par-ul. Bogey-ul l-a clasat pe patru, la egalitate, ceea ce i-a permis lui K.J. Choi să intre în Top 30.
Ryan Moore, liderul de dinaintea ultimei zile, era singur pe locul trei, în momentul în care a trimis cu lovitura a doua dincolo de green-ul de la a 18-a. A jucat intelignet, departe de steag, pentru a evita executarea unui chip în capă şi a suferit cu stoicism un bogey, ceea ce l-a făcut să rămână între primii 30. Dacă Moore ar fi suferit dublu bogey, ar fi ratat participarea la Campionatul Circuitului. Locul 30, ultimul, a fost ocupat de Bo Van Pelt.