marți, 14 decembrie 2010

Martin câştigă cu emoţii în Africa de Sud


Pablo Martin şi-a apărat cu succes titlul în Campionatul Alfred Dunhill, deşi a trecut prin ceva emoţii, la ultimele cupe ale traseului clubului Leopard Creek. Aflat la cinci lovituri în fruntea clasamentului, în momentul în care a întors, în ultima rundă, spaniolul şi-a văzut redusă diferenţa la doar o lovitură, urmare a unui triplu bogey la penultima cupă. Şi-a păstrat însă cumpătul şi a realizat birdie la ultima, apoi şi-a trecut în palmares cel de-al treilea succes în Circuitul European.
Runda finală la 70, doi sub par, l-a făcut să încheie cu un total de 11 sub par, la două lovituri în faţa următorilor clasaţi, reprezentanţii gazdelor, sud-africanii Charl Schwartzel şi Anthony Michael, şi danezul venit din Circuitul Challenge, Thorbjorn Olesen.
Ultima zi a început cu Michael, debutantul în vârstă de 25 de ani, pe primul loc. Atunci când Martin aproape că a trimis în cupă cu lovitura de aproche, la chiar prima cupă, apoi a realizat formalitatea unui birdie, ca să continue cu un putt pentru eagle de la trei metri, la cea de-a doua, situaţia la vârful ierarhiei s-a schimbat radical. Michael a realizat şi el birdie la prima, dar a venit cu par la următoarea şi a avut nevoie de două lovituri pentru a scoate mingea dintr-un bunker de green, la cea de-a treia cupă, pe care a încheiat-o cu bogey.
Martin a trimis în cupă putt-uri pentru birdies, de la mai puţin de trei metri, la a şaptea şi a noua, şi a întors în doar 30. În acest timp, Michael a realizat şi el birdie la cupa a opta, menţinându-se în lupta pentru victorie.
Însă sud-africanul, fost jucător profesionist de baseball, a greşit cu driverul la a 11-a, când a trimis un hook mult în stânga, a suferit dublu bogey şi l-a lăsat pe Martin la cinci lovituri în fruntea clasamentului, cu şapte cupe rămase de jucat.
Deznodământul părea uşor de desluşit, în acel moment. Emoţiile şi-au făcut însă apariţia în jocul lui Martin, 24 de ani. A avut noroc că a scăpat doar cu par de la cupa a 13-a, par cinci, după ce lovitura de aproche l-a făcut să joace de pe peretele bunkerului. A pierdut o lovitură la a 14-a, după ce a trimis cu un trei wood în lizieră, ca apoi să se împotmolească de-a binelea la penultima cupă, acolo unde el însuşi şi-a descris jocul ca fiind "o mare mizerie".
După ce a trimis cu driverul în nisip, ulterior şi-a găsit mingea în rough şi, deşi a dropat, a avut nevoie de patru lovituri pentru a pune pe green, apoi de alte trei putt-uri, pentru a încheia cu un dezastruos şapte. Din fericire pentru el, a uitat repede acea întâmplare nefericită şi a găsit un drive perfect, pe centrul fairway-ului de la a 18-a, apoi a avut nervi de oţel şi a pus mingea cu un cinci wood pe centrul green-ului înconjurat de obstacolul cu apă.
Michael a încercat să ţină pasul cu colegul de joc, dar mingea sa a ajuns în apă, chiar dacă a salvat par-ul, la acea ultimă cupă. "Am jucat bine la primele nouă - a spus Martin. N-am avut prea multe probleme şi am trimis în cupă vreo două putt-uri bune. Am avut noroc la a 13-a, pentru că nu am avut cel mai bun swing în această săptămână. Se poate spune că a fost norocul învingătorului. Din fericire, am realizat câteva lovituri b une, mai ales la a 18-a. Jucasem binişor în ultima perioadă şi mi-am dorit să fac tot posibilul pentru a scoate un rezultat cât mai bun."
Martin a intrat în posesia cecului în valoare de 158.500 de euro şi a devenit primul lider al actualului sezon al Cursei pentru Dubai, pentru al doilea an la rând. Spaniolul a devenit primul jucător care-şi apără cu succes titlul în Circuitul European, de la victoria lui Padraig Harrington, din Openul britanic 2008. Pentru isprava din Africa de Sud, a fost răsplătit cu o găleată cu apă, turnată în spinare de compatrioţii Rafael Cabrera-Bello şi Alvaro Velasco. “În mod normal, învingătorii sunt aruncaţi în lacul de la ultima cupă. Bine că astăzi s-au rezumat la găleata aceea cu apă, pentru că lacul ăla e plin de crocodili şi de tot felul de animale ciudate.”
Revenind la ceilalţi jucători din fruntea ierarhiei, să notăm performanţa lui Olesen, care şi-a început prima campanie din Circuitul European cu cel mai bun rezultat al rundei finale, 66, în timp ce Schwartzel a încheiat ziua cu 70, pe locul secund, pentru a patra oară, în turneul pe care l-a câştigat în 2004.