sâmbătă, 3 decembrie 2011

Quiros, lider înaintea ultimei zile, în Hong Kong


O rundă penultimă la 67, trei sub par, l-a lăsat pe Alvaro Quiros singur, pe primul loc al Openului Hong Kong, la o lovitură în faţa lui Peter Hanson. Aflat pe aceeaşi poziţie fruntaşă, în cele două zile anterioare, dar la egalitate cu Rory McIlroy, spaniolul în vârstă de 28 de ani, câştigător în cinci rânduri în Circuitul European, a avut parte de o zi liniştită, cu trei birdies şi fără lovituri pierdute. Drept rezultat, a ajuns la zece sub par. “Am lovit bine de la tee până pe green -a spus Quiros. Însă putting-ul a fost îngrozitor. Evident, faptul că trimit la distanţă e un avantaj. Dacă pun pe fairway la cupa a doua, am şanse importante la birdie, un birdie lejer, în timp ce poate că restul adversarilor ar avea ceva probleme de la tee şi cu lovitura a doua.”
De cealaltă parte, al doilea jucător al lumii, McIlroy, a fost nevoit să revină după cele două bogeys consecutive, de la primele nouă cupe. Tânărul nord-irlandez, 22 de ani, a încheiat ziua la par 70 şi ocupă doar locul cinci, fiind astfel în pericol de a rata clasarea pe primele două poziţii şi, implicit, şansa de a-l mai ajunge din urmă pe Luke Donald în Cursa către Dubai. “Nu prea mi-a ieşit nimic astăzi - a spus campionul din Openul american. Mental, n-am fost acolo şi am avut probleme în a merge până la capăt. A fost una din acele zile când nu merge nimic, aşa că a fost bine că au venit cele două birdies, care mă păstrează în luptă. Nu sunt decât la trei lovituri de primul clasat. Dacă mâine voi avea un start bun, voi fi din nou acolo.”
Vedeta Cupei Ryder, Hanson a realizat una din cele mai bune runde ale zilei de pe traseul clubului Fanlin, 65, şi a intrat în lupta pentru victorie. Celălalt jucător care a semnat scorecard-ul la cinci sub par, în această penultimă rundă este fostul câştigător al Campionatului US PGA, Y E Yang, aflat pe locul trei, la egalitate cu thailandezul Pariya Junhasavasdikul (67).

Din nou, Tiger. La jumătate


Pentru al doilea turneu la rând, Tiger Woods este lider la jumătatea concursului. În urmă cu trei săptămâni, la Openul australian, americanul a condus după primele două zile, înainte de a o "comite" cu un 75, în runda a treia. Chiar şi în acele condiţii, a încheiat al treilea la The Lakes.
Acum, Tiger este gazdă a unui turneu la care participă alături de alţi 17 jucători. Un turneu ca pentru final de sezon, al cărui clasament contează doar în ierarhia mondială pe puncte, în condiţiile în care sezonul s-a încheiat în State. Este vorba de Challenge-ul Mondial Chevron, întrecerea din California, de pe terenul clubului Sherwood din Thousand Oaks.
Woods a realizat două eagles şi a fost aproape de un al treilea, după o lovitură din spatele green-ului de la a 13-a. Nici măcar dublul bogey comis la cupa a 15-a, când o pală de vânt i-a împins mingea în apă, nu l-a împiedicat să conducă fără probleme, la finele zilei de vineri.
"Vreau să conduc după patru zile - a glumit Tiger, rămas fără victorie în ultimele 26 de turnee jucate, de la succesul din Mastersul australian, în noiembrie 2009. E bine şi după două zile, dar după patru e şi mai bine. Ştiu că joc tot mai bine şi mă bucur să văd că lucrul acesta este confirmat de poziţia de pe tabela de scor."
Autor al unui 67, cinci sub par, vineri, liderul este urmat la diferenţă de trei lovituri de KJ Choi (sud-coreeanul aflat în pierdere de viteză, după un 73, cauzat şi de cvadruplu bogey-ul de la a 15-a) şi de Matt Kuchar (de asemenea creditat cu 67).
Anul trecut, în acelaşi turneu, Woods a avut nu trei, ci patru lovituri în fruntea clasamentului, atunci în faţa lui Graeme McDowell, la finele rundelor a doua şi a treia. Atunci, a fost al doilea la final. Până la deznodământul de duminică, aşteptăm runda penultimă, de sâmbătă. Cert este un lucru: Tiger nu minte, când spune că îşi revine, încet, la forma din trecut.

miercuri, 30 noiembrie 2011

Ca de final de sezon


Odată încheiate majoritatea turneelor importante ale sezonului, jucătorii se retrag în sânul familiei, pentru a petrece binemeritata vacanţă. De câte o lună sau două. Fiecare după posibilităţi.

Pentru alţii, întrecerea nu s-a încheiat. Continuă, ba chiar cu o miză şi mai mare. Este cazul celor angrenaţi în şcolile de calificare, ultima şansă pentru a prinde câte un loc la ediţiile viitoare ale Circuitelor european şi american.

Nivelul concurenţei în astfel de cazuri este într-atât de mare, încât jucători profesionişti, cu vechi ştate în domeniu, ratează obiectivele propuse. Uneori, e vorba şi de câte patru site care cern, în speţă, turnee, iar ultimul se desfăşoară pe durata a şase runde, şi nu patru, aşa cum vedem săptămână de săptămână. Astfel, sezonul trecut, din cei 29 de jucători admişi astfel în Circuitul US PGA, doar 11 mai evoluaseră în acesta şi, implicit, se întorceau în acest mod. Restul erau debutanţi.

Iarăşi, viaţa în top nu este deloc uşoară. Dintre promovaţi, 16 nu au reuşit în tentativa asigurării unui loc la ediţia viitoare a celui mai lucrativ Circuit din lume. Reamintesc, dreptul de joc înseamnă că nu trebuie să dispuţi calificări pentru fiecare turneu în parte. Ar însemna alte zile pierdute, alţi bani investiţi, cu şanse şi mai mici de a prinde un loc la start.

De ce am vorbit despre şcoala de calificare? Deoarece turneul începe miercuri, pe terenurile PGA West – Nicklaus şi Stadium – din La Quinta, California. Printre cei 150 de jucători se numără nume importante ale golfului mondial. Un Tommy Armour, un Rich Beem, Daniel Chopra, David Duval, Bob Estes, Jason Gore, Lee Janzen, Tim Petrovic, Sam Saunders sau Boo Weekley.

Vor fi 150 de jucători, care vor lupta pe durata a şase runde. Disputele se anunţă acerbe.

Tot în această săptămână se joacă şi ultimul turneu al sezonului regulat în Circuitul european. Openul de la Hong Kong premerge cu şapte zile marea confruntare – ultima a anului – Campionatul Mondial Dubai, concurs dotat cu premii similare unuia de mare şlem.