duminică, 7 august 2011

Val de tinerețe


Tiger a obosit. În mare parte, și-a îndepliniti misiunea. În fond, ce altă misiune mai nobilă decât să atragi oamenii către jocul de golf? Indiferent de rezultatele pe care le va avea în concursuri, indiferent dacă va doborî sau nu recordul de victorii în turneele de mare șlem deținut de Jack Nicklaus (18), indiferent de escapadele sale amoroase sau nu, Woods va rămâne idolul generației de jucători tineri, care au pus pentru prima dată mâna pe crosă după ce l-au văzut la televizor pe Tiger. Trăim vremurile în care încep să apară rezultatele erei Tigrului.
Este suficient să privim la vârful ierarhiei Turneului cu invitații Bridgestone, unul din cele mai importante ale sezonului. Înaintea ultimei runde, Ryo Ishikawa (Japonia, 19 ani) și Jason Day (Australia, 23 de ani) se află la doar o lovitură de liderul Adam Scott. Acum, cei doi au realizat un total mai valoros cu 12 lovituri față de cel care le-a înflăcărat imaginația. Niponul va juca în primul rând pentru țara sa, atât de grav lovită de cataclisme, în primăvară. În martie, el a anunțat că va dona toate câștigurile sale din 2011, plus câte 850 de dolari, pentru fiecare birdie realizat, pentru fondul de ajutorare a victimelor cutremurului și tsunami-ului. Câștigurile nu vor fi mici, în condițiile în care învingătorul de duminică va intra în posesia unui premiu valorând 1,4 milioane de dolari.
Stabilit în Texas, Day posedă deja un prim succes notabil în Circuitul PGA, după victoria de anul trecut, din Campionatul Byron Nelson. În 2011, s-a clasat în două rânduri pe locul secund, în primele turnee majore ale sezonului - la Augusta și în Openul american. Însă prima șansă la victorie, duminică, la Akron, îi aparține în continuare lui Scott, cel care a condus încă din prima zi în turneul de pe traseul clubului Firestone. Ultimul învingător australian în această competiție este deocamdată Craig Perry, în 2002, însă atunci concursul a avut loc la Sammamish, o suburbie a orașului Seattle, pe Coasta de Vest a Statelor Unite.