sâmbătă, 6 august 2011

Golf în paralel


Aşa cum în tenis există patru turnee de mare şlem şi alte câteva din seria Masters 1000, tot aşa în golf, pe lângă etapele majore, figurează şi alte patru concursuri din seria Campionatului Mondial. Ei bine, zilele acestea, la sediul Bridgestone (remember F1?) din Akron, Ohio se desfăşoară al treilea turneu al sezonului, din această, hai să-i spunem, ligă a doua a golfului. Deşi premiile în bani sunt uneori mai consistente decât în cazul celor de mare şlem. Dar asta este o cu totul altă discuţie :)
Patru jucători se află la egalitate, la jumătatea Turneului cu invitaţii Bridgestone. Printre ei, şi liderul de după prima rundă, australianul Adam Scott, avându-l la timonă pe Steve Williams, cel care i-a purtat crosele lui Tiger Woods la cele şapte victorii (record absolut!) realizate de fostul lider mondial, pe terenul clubului Firestone. Dar nu aceasta este ştirea asupra căreia vreau să zăbovim.
Îmi place să văd că lumea a rămas concentrată asupra vieţii şi carierei lui Tiger. Titluri de genul "Rundă a doua la 71, fără dureri" fac deliciul fanilor. Pentru că lumea doreşte să vadă continuată o carieră excepţională. Întreruptă până acum de escapade extra-maritale şi de accidentări. Tocmai aceste probleme de sănătate pe care Tiger le are la genunchiul stâng şi la tendonul lui Achille îi fac pe miile de spectatori care îl însoţesc cupă după cupă, pe traseu, să ofteze şi să freamăte la fiecare swing executat de acesta, deoarece efortul de pivotare este susţinut tocmai de stâlpul cu pricina. Cel stâng.
După un 68, doi sub par, în prima zi, Tiger a continuat. Acesta este cuvântul cheie. A continuat. Motivat şi motivant. Fără să se mai schimonosească de durere. Şi va juca în weekend, după ce a realizat cut-ul, ulterior unui 71, unu peste par, vineri. Abordarea nu mai este aceea pur americană: "to be no 1 or not to be". Aşteptările au diminunat, presiunea media nu mai este atât de pregnantă, iar Tiger a coborât de pe piedestalul de jucător bionic. Ocupă locul 36, într-o companie selectă, alături de Bubba Watson şi de fostul lider mondial, germanul Martin Kaymer. De urmărit...

vineri, 5 august 2011

Tiger s-a întors!


După trei luni de absență, cauzată de problemele de sănătate de la piciorul stâng, Tiger Woods a descris prima zi a Turneului cu invitații Bridgestone (unul pe care l-a câștigat de șapte ori) drept „un mare progres”. Fostul lider al clasamentului mondial, ierarhie unde a alunecat în jos, în ritm vertiginos, a deschis concursul din Seria Campionatului Mondial cu 68, doi sub par, la șase lovituri de liderul Adam Scott, în fapt nimeni altul decât cel care acum beneficiază de sfaturile fostului său caddie, Steve Williams.
Woods a ratat jumătate din fairways, dar a salvat excelent din rough. A pus mingea pe green în standard în 12 dintre cazuri, a realizat trei birdies și a realizat două putt-uri excepționale, cu care a salvat par-ul, de la 6 și 7 metri, la primele nouă. S-a clasat pe locul doi în ierarhia distanței putt-urilor reușite. Însă lucrul cel mai important este că n-a mai șchiopătat, așa cum s-a întâmplat în Campionatul Players, când după primele nouă cupe era la 42 și s-a retras.
Poate că n-o să mai asistăm la succesele extraordinare din trecut. Cu răbdare și tact, Tiger are toate șansele să-și prelungească o carieră care la un moment dat a părut a se fi încheiat prematur.